Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

VALTIOPÄIVÄNEUVOS JOUKO SKINNARIN
MUISTONÄYTTELY

YRITYS- JA KULTTURIKESKUS MALSKISSA
22.4. - 2.5. 2018


Näyttelyssä on esillä avajaisissa paljastettava lahtelaisen kuvanveistäjän Reijo Hutun tekemä reliefi valtiopäiväneuvos Jouko Skinnarista. Järjestämme näyttelyn kävijöitten kesken ideakilpailun reliefin sijoituspaikaksi.

Näyttely esittelee laajasti valtiopäiväneuvos Jouko Skinnarin elämäntyötä. Hänen toimintansa eri elämänalueilla oli poikkeuksellisen monipuolista.  Ex-pääministeri Paavo Lipposen sanoin: ”Harva parlamentaarikko - lieneekö kukaan - on hallinnut sekä sosiaalipolitiikan, talouspolitiikan että ollut myös aktiivinen kansainvälisesti ulottuvuudella siihen tapaan kuin Jouko Skinnari”. Skinnari toimi ennätykselliset 22 vuotta eri valiokuntien puheenjohtajana.

Näyttelyn teemat:

1. Työläispoika Lahden Möysästä.

2. Etelä-Lahdesta kaupunginvaltuustoon ja eduskuntaan.

3. Perhe ja vapaa-aika

4. Kulttuurin ja urheilun mies

5. Lahden tori

6. Maakunnan mies

7. Yhteiskunnallinen vaikuttaja kotimaassa

8. Kansainvälinen toiminta

9. Valtiopäiväneuvos

Pitkäaikaisen kansanedustajamme Skinnarin panostus maakuntansa Päijät-Hämeen talousalueeseen oli merkittävä. Hän oli vahvasti mukana vaikuttamassa oikorataan, Pietari-yhteyksiin, Järvenpää-Lahti ja Lahti-Heinola moottoriteiden rakentamiseen sekä vesistöjen hyötykäyttöön. Näistä Kimolan kanava on edelleen kehitteillä. Jouko Skinnari vaikutti myös  yhteyksillään eritysesti Päijät-Hämeen kansainvälistymisen puolesta.

Tunnetun ja tunnustetun Muotoiluinsituutin ohella valtiopäiväneuvos oli mukana kehittämässä Helsingin yliopiston sekä Lappeenrannan teknisen yliopiston tuloa Lahteen. Kulttuurivaikuttajana silloinen ministeri Skinnari oli aloitteellinen Sibeliustalon saamiseksi Lahteen. Hänen perustamansa Runomaraton on saavuttanut kansainvälistä ulottuvuutta.

Skinnari oli myös urheilumies. Hän oli nuorena SM-tason yleisurheilija. Hän pelasi jo Lahden kaupunginvaltuuston jalkapallojoukkueessa ja oli voittamassa kultaa ja pronssia parlamenttien jalkapalloturnauksissa. Hän myös perusti Finn-pyöräilyn vuotuisine Päijänteen ympäriajoineen sekä hiihti usean Finlandia-hiihdon.

Skinnari toimi useiden eduskunnan kansainvälisten ystävyysryhmien puheenjohtajana, pisimpään Venäjän ja Japanin. Hän oli myös pitkään Suomi-Venäjä-Seuran varapuheenjohtaja yhteistyössä puheenjohtajan, suurlähettiläs Heikki Talvitien kanssa. Japanin hallitus myönsi Jouko Skinnarille Nousevan Auringon ritarikunnan kunniaristin. Japani-yhteistyötä edelleen kehitetään Runomaraton ry:n kautta Lahdessa.

Näyttelyyn on koottu kuvia, tekstejä, esineistöä ja videoita Jouko Skinnarin elämästä.

 
Näyttelytyöryhmä: Kouluneuvos Rauno K. Kurki, työryhmän pj., sosionomi Marja-Liisa Niuranen, asiamies Olavi Paakkunainen, elokuvaohjaaja Tertta Saarikko.

Lisätietoja: Näyttelytoimikunnan pj. kouluneuvos Rauno Kurki, puh. 045 609 4195,

email rkkurki@gmail.com